جدول وزن نبشی
برای راحتی دسترسی به وزن نبشی از جدول وزن نبشی که براساس استاندارد نوشته شده استفاده میکنند. نبشی در ساخت سازههای ساختمانی، ساخت ماشین آلات، تاسیسات مکانیکی و دیگر صنایع بسیار کاربرد دارد. این محصول در دو نوع بال مساوی و بال نامساوی تولید میشود. دو نوع نبشی نام برده در انواع سایزها و ضخامتها تولید میگردد که طبیعتا با توجه به سایز و ضخامت، دارای وزن متفاوتی نیز خواهند بود.
نبشی در دو نوع فابریک و پرسی نیز ساخته میشود که در فرآیند تولید با هم تفاوت دارند. نبشی فابریک با استفاده از نورد گرم تولید میشود و ماده اولیه ساخت آن شمش فولادی است یعنی مستقیما از شمش ساخته میشود بنابراین کیفیت بهتری خواهد داشت. ولی نبشی پرسی براساس نورد سرد و با استفاده از ورق فولادی ساخته میشود، به این ترتیب که ورق فولادی را توسط غلتک شکل داده و برش میدهند. وزن این دو نبشی اگر طول و ابعاد بالهایشان یکسان باشد، متفاوت خواهد بود.
البته نبشی پرسی و فابریک از شکل ظاهری با هم تفاوت دارند و از لحاظ کاربرد و استفاده چندان فرقی بین این دو محصول فولادی نیست. فقط کیفیت نبشی فابریک بهتر از نوع پرسی موجود در بازار است. اکثرا تولیدکنندگان نبشی ایران با استفاده از نورد گرم نبشی تولید میکنند بنابراین جدول نبشی ارائه شده توسط هر تولیدکننده برای نوع فابریک است.
جهت اطلاع از وزن نبشی از جدول وزن نبشی که براساس استانداردها نوشته شده است، جدول وزن نبشی تولیدکننده و از فرمول محاسبهای استفاده میکنند. در ادامه همه روشهایی که میتوان با استفاده از آنها وزن نبشی را محاسبه کرد معرفی میکنیم.
جدول وزن نبشی استاندارد
جدول وزن نبشی که براساس استاندارد تهیه شده است برای دو نبشی بال مساوی و بال نامساوی جداگانه میباشد. در هر سطر جدول، ضخامت و ابعاد بالهای نبشی نوشته شده است. جدول وزن نبشی استاندارد در دو ستون که میزان وزن برای نبشی با طول 6 متری و 12 متری نوشته شده است در ابتدای همین صفحه جهت دسترسی کاربران قرار داده شده میتوانید به راحتی بررسی کنید.
براساس جدول اشتال ضخامت نبشی از 3 تا 35 میلی متر میباشد و بیشتر و کمتر از این مقدار تولید نمیگردد. بیشتر تولیدات نبشی در ایران در ضخامت 3 تا 20 میلی متری است. همچنین استانداردهایی که در ساخت نبشی استفاده میشود اعم از استاندارد ملی با شماره 13968-1، اروپایی 10056-1 و روسی 8510 میباشد. با رعایت تمامی این موارد جدول وزن نبشی تهیه میگردد.
محاسبه وزن نبشی
در این بخش از وبسایت فولاد ورزان میخواهیم جدول وزن نبشی استاندارد، جدول وزن نبشی تولید کننده و فرمولی برای به دست آوردن مقدار وزن نبشی ارائه دهیم. در بین این سه مورد دقیقترین روش استفاده از جدول وزن نبشی استاندارد است اما اطلاع دقیق از وزن کارخانه و برند خاص با استفاده از جدول ارائه شده توسط تولیدکننده ممکن میباشد. به این سه روش دقت کنید:
محاسبه وزن نبشی با استفاده از فرمول
برای محاسبه وزن نبشی در دو نوع بال مساوی و نامساوی فرمول جداگانهای وجود دارد. لازم به ذکر است نبشی بال مساوی با حرف V و نبشی بال نامساوی با حرف L نشان داده میشود. به فرمول محاسبه وزن نبشی توجه کنید:
در این دو فرمول چگالی آهن برابر 7/86 میباشد و تمامی اعداد بر حسب میلی متر در فرمول قرار داده میشود، نتیجه نهایی بر حسب Kg به دست میآید.
محاسبه وزن نبشی به کمک جدول وزن نبشی استاندارد:
همان طور که گفته شد جدول وزن نبشی استاندارد به کمک جدول اشتال تهیه میشود ولی چون در جدول اشتال، وزن هر کیلو نبشی نوشته شده است بایستی همان عدد در طول 6 متر ضرب گردد. در جدول وزن نبشی فولاد ورزان وزن نبشی 6 متری و 12 متری نوشته شده است و منبع کاملی برای استفاده میباشد.
محاسبه وزن نبشی به کمک جدول وزن نبشی تولیدکننده:
هر تولیدکننده نبشی، جدول وزنی برای محصول خود آماده کرده است و در اختیار خریداران میگذارد. استفاده از جدول وزن نبشی تولیدکننده کمک میکند تا خریدار از کیفیت و مرغوب بودن محصول موجود در بازار اطمینان پیدا کند.
به این صورت که بعد از تحویل نبشی خریداری شده، وزن آن را باسکول کرده و همان عدد به دست آمده را با عدد جدول مقایسه میکند، اگر اعداد نزدیک بودند و اختلاف جزئی داشتند از کیفیت و صحت محصول خریداری شده اطمینان کامل داشته باشند اما اگر اعداد تفاوت قابل توجهی داشتند حتما فروشنده را در جریان بگذارد.
برای اینکه به جدول نبشی هر تولیدکننده دسترسی داشته باشید میتوانید در وبسایت فولاد ورزان به صفحه محصول نبشی رفته و جدول وزن نبشی تولیدکننده مورد نظر را با کلیک بر روی نام کارخانه بررسی کنید. در جدول وزن نبشی علاوه بر وزن، قیمت و ابعاد نبشی نیز نوشته شده است.
برآورد وزن نبشی همانند دیگر مقاطع فولادی در خرید و شناخت نبشی موضوع بسیار مهمی است. چون آهن آلات به صورت کیلویی قیمت گذاری میشوند و وزن سبک و سنگین آن در قیمت نهایی تاثیرگذار خواهد بود. همچنین هرچه وزن بیشتر باشد مقاومت در برابر خمش و نیروهای وارده نیز بیشتر خواهد بود.
نبشی اکثرا در شاخههای 6 متری به فروش میرسد که از جمله عوامل تاثیرگذار در وزن این مقطع فولادی پارامترهایی نظیر طول، ضخامت، مواد اولیهای که در ساخت آن به کار برده شده و شکل هندسی آن میباشد. به عنوان مثال نبشی استیل و یا نبشی آلومینیومی بسیار سبکتر از نبشی فولادی است و یا نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی تفاوتهایی در وزن با یکدیگر دارند حتی اگر ضخامت و طول آنها یکی باشد. به دلیل وجود تنوع در نوع ماده اولیه و وزن نبشی از جدول وزن نبشی به عنوان منبع معتبر استفاده میکنند.